Boot problems after mounting a USB stick on a Raspberry Pi Zero

This will just be a short piece, more like a tip to take into consideration.
While playing around with a Raspberry Pi Zero W, I had inserted  a USB OTG ‘hub’  that could take a micro SD card and a USB stick and I had mounted the medium that was in there.
My goal was to use the USB stick to write picture files from a security camera to, in order to spare the SD card.
As also my ordered headers arrived, I shut down the Raspberry, soldered the headers and started up again.
To my horror, it wouldn’t start. Fearing that my soldering somehow had damaged the raspberry Pi, I exchanged cards with a Raspberry Pi B and restarted both. Thank god, the ‘start problem’  was related to the card, not the raspberry.
But how was that possible. It was a new card, and I always had properly shut down the raspberry it was in.
Then it dawned on me, could it be… no it couldn’t, could it??
I realised that after soldering, I had not reinserted the OTG hub with USB stick anymore. Could that be the problem??
After re-inserting the OTG hub with USB stick, my Zero started immediately again.
Obviously that is not the behaviour I want. I will see if I can do something about it, but for now I removed the mount.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.